НовиниД-р Цецка Бачкова, ДБ, за ФАКТИ: На този етап няма да подкрепим мажоритарен вот

16.04.2021
https://bachkova.dsb.bg/wp-content/uploads/2021/02/28F8AA72-1F18-4A96-9016-4D4F86B23304-1280x663.jpeg

Вчера председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов изрази скептицизъм по отношение на възможността мажоритарното гласуване да бъде прието в настоящото Народно събрание.

В годините темата за това в каква система да гласуваме на избори за парламент винаги е била актуална. С влизането на „Има такъв народ“ в 45-ото Народно събрание темата е още по-актуална, тъй като това е един от основните им приоритети, още от времето преди създаването на партията.

Вчера председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов изрази скептицизъм по отношение на възможността мажоритарното гласуване да бъде прието в настоящото Народно събрание. Думите му предизвикаха множество и най-различни коментари.

По този повод от ФАКТИ решихме да потърсим генералното мнение за мажоритарното гласуване на представители на други парламентарни формации. Малко по-рано днес коментар за медията ни по този въпрос направи зам.-председателят на парламентарната група на „Демократична България“ – Цецка Бачкова.

„Ние винаги сме заявявали открито позицията си, че не сме за мажоритарно гласуване. Особено така както е предложено с 240 едномандатни райони, защото тогава представителството е много ограничено. Тоест, избира се по един човек от район, което автоматично отнема на една част от гласувалите всякаква възможност за представителство. За това ние сме против“, категорична бе г-жа Бачкова.

„Ясно е на всички как се случват мажоритарни избори в България. Има рискове, свързани с дадени схеми, които не бива да подценяваме. Сега дори и при префенциалното гласуване проби това нещо. Имаме случаи, когато някой от листата изпреварва водача с одобрения, които са в сферата на фантастиката. До голяма степен и преференциалното гласуване е овладяно, или започва да се овладява през тези схеми. Така че на този етап мажоритарен вот абсолютно и категорично няма да подкрепим“, допълни зам.-председателят на парламентарната група на „Демократична България“.

 

https://m.fakti.bg/bulgaria/571592-d-r-cecka-bachkova-db-za-fakti-na-tozi-etap-nama-da-podkrepim-majoritaren-vot?fbclid=IwAR0La6j_9eW3PM0wftIWhk_owF0brgsHRoM9qc36G91NmCugEIUR0_lacds

 

 

 

https://bachkova.dsb.bg/wp-content/uploads/2021/02/Logo-Blue-White.png
https://bachkova.dsb.bg/wp-content/uploads/2021/03/DmBul_White-logo_Coalition-_horiz.png
Контакти
(02) 400 99 21
София 1000, бул. "Витоша" 18 (вход откъм ул. "Кърниградска")
Полезни връзки